Kompresija sadržaja sajta

gzip_iconSvaki sajt se može dodatno ubrzati kompresovanjem odgovarajućih sadržaja prilikom učitavanja stranica. To možete možete jednostavno podesiti kroz cPanel interfejs. Veličina stranica se može smanjiti i preko 30%, a samim tim će u većini slučajeva i njihovo učitavanje biti brže.

Kompresija sadržaja se postiže upotrebom gzip/deflate modula web servera. Deflate modul je dostupan na svim DreamWeb hosting serverima, a radi tako što web serveru omogućava da pre samog slanja stranice posetiocu, kompresuje odabrani sadržaj, koji se potom dekompresuje u okviru brauzera, a zatim prikazuje posetiocu. Time se omogućava prenos manje količine sadržaja, čime se sajt ubrzava, a upotreba protoka smanjuje. Svi moderni brauzeri imaju podršku za ovakvu kompresiju.

Važno je znati da ova kompresija sadržaja neće smanjiti upotrebu resursa na serveru, niti će u svim slučajevima povećati brzinu učitavanja stranica, već je ovo samo jedan mali deo optimizacije sajta, koji svakako ne treba izostaviti. Dodatna rešenja za ubrzanje sajta podrazumevaju razne načine keširanja sadržaja, o kojima će biti reči u drugim člancima.

Kako uključiti kompresiju?

U okviru svog cPanel naloga u sekciji Software/Services kliknite na ikonicu Optimize Website.

optimize_website

Kompresovanje svih tipova fajlova nije preporučljivo, jer se sajt na taj način može čak i usporiti.

Određeni tipovi fajlova, kao što su slike i drugi binarni fajlovi, su već kompresovani, pa bi ponovna kompresija i dekompresija u većini slučajeva produžila vreme učitavanja stranica. Trebalo bi odabrati opciju koja omogućava samostalan unos željenih MIME tipova – Compress the specified MIME types.

Potrebno je uneti MIME tipove koji odgovaraju tekstualnim sadržajima, kao što su html, css i javascript fajlovi, jer se ti fajlovi kompresijom mogu značajno smanjiti. U polje MIME types treba uneti sledeće:

text/html text/plain text/xml text/css application/javascript application/x-javascript text/javascript

Nakon unosa kliknite na dugme Update Settings. Ovo će kreirati .htaccess fajl sa odgovarajućim direktivama u okviru osnovnog (root) direktorijuma vašeg cPanel naloga.

Da biste proverili da li je kompresija aktivna, možete upotrebiti jedan od brojnih online alata koji za to služe, kao na primer…

http://www.feedthebot.com/tools/gzip/

Unesite URL Vašeg sajta i kliknite na dugme Go. U narednom koraku, sa desne strane, biće vam prikazani detalji analize stranice. Pored stavke Compressed? bi trebalo da stoji oznaka Yes, što znači da je kompresija uspešno uključena.

2 komentara na “Kompresija sadržaja sajta

  1. sasa says:

    iskreno nisam nikad probao moracu da probam ovaj savet hvala DREAMWEB

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *