10 saveta za izbor najboljeg naziva domena

Izbor naziva domena uopšte nije jednostavan, iako se čini drugačijim. Ako ste odlučili da pokrenete sajt za svoju kompaniju, posebni sajt za određeni proizvod ili uslugu, svoj blog ili novi projekat, potrebno je da dobro razmislite koji naziv će najbolje oslikavati vašu ideju. Zato pogledajte šta je potrebno da biste izabrali dobar naziv domena.

Ključne reči

Razmislite da li se u vašoj ideji nalaze ključne reči po kojima će vas Google bolje rangirati u pretragama. Pronađite nekoliko ključnih reči i kombinujte ih. Na primer, ako imate pekaru “Zrno”, bilo bi bolje da izaberete naziv “pekarazrno” umesto samo “zrno”.

Jedinstven domen

Vaš domen mora da bude jedinstven. Ne bi trebalo da liči na neki drugi postojeći, tako što ima dodato jedno ili dva slova i da na taj način ljude dovodi u zabunu.

Jednostavan

Ime vašeg domena treba da bude jednostavno za pisanje, čitanje i pamćenje. Zamislite situaciju da vam neko traži ime sajta, a da morate više puta da ponovite da bi zainteresovana strana uopšte razumela šta govorite. Možete zamisliti koliko je tek teško zapamtiti takav sajt.

Kratak naziv

Trebalo bi da smislite kratko ime za sajt, ali ne prekratko od par slova, kao skraćenicu koju niko ne može da poveže sa vašom kompanijom.

Prepoznatljivost

Najbolje bi bilo da izaberete ime domena po kojem ste već poznati i koje vas odmah povezuje sa kompanijom. Vaš domen je vaš brend i treba da ga iskoristite i kada ostavljate svoju email adresu, jer se u okviru nje nalazi ime vaše kompanije.

Relevantnost

Birajte ime koje će povezivati vaš sajt sa vašim projektom i sadržajem koji posetioci očekuju da vide. Ljudi bi trebalo da znaju gde će ih link odvesti i pre nego što kliknu na njega.

Izbegavajte brojeve i crtice

Pokušajte da odaberete ime koje u sebi ne sadrži brojeve i crtice, osim u slučaju da vaša firma ili projekat ima broj u svom nazivu. Kada nekome govorite svoju veb adresu koja ima broj ili crticu, može doći do zabune, jer neko može prevideti crticu i zapamtiti adresu bez nje, ili će pokušati da ide na sajt koji u sebi ima na primer slovima napisan broj „deset“ umesto „10“.

Dalje od zloupotreba tuđeg imena

Dobro proverite da li ime koje ste zamislili ne koristi neka druga kompanija, koja bi mogla da vas tuži za zloupotrebu imena, pa biste na kraju ostali bez tog naziva i sa velikom kaznom.

Generički ili nacionalni domen?

Ako pravite sajt za svetsko tržište, na engleskom jeziku, najbolje je da izaberete .com domen, jer većina međunarodnih kompanija koristi upravo taj domen i klijent će prvo pogledati da li ste na tom domenu. Međutim, ako je vaše ciljno tržište Srbija, onda je najbolje da izaberete .rs domen. Podaci koje je objavio RNIDS pokazuju da prilikom pretrage na Google-u iz Srbije, 97% prikazanih rezultata biće namenjeno lokalnom, srpskom tržištu. Ako vam je ciljno tržište Srbija i sadržaj sajta na srpskom jeziku, bolje je da uzmete .rs domen. Za ćirilične sajtove postoji i .срб domen. Mada, za dobro pozicioniranje nije dovoljno samo odabrati odgovarajući domen, već je potrebno primeniti mnoge SEO principe i kreirati originalni sadržaj…

Zaštitite se od konkurencije

Prilikom izbora imena razmislite i o svim sličnim nazivima koje bi vaša konkurencija mogla da zauzme i da preusmeri potencijalne klijente na njihov sajt. Radi se o nazivima koji zvuče slično i koji se malo razlikuju. Bilo bi dobro da ih vi prvi zauzmete i sprečite konkurenciju u preuzimanju domena i potencijalnih klijenata.

Gde registrovati domen?

Kada osmislite naziv domena obavezno ga kupite kod ovlašćenog registra domena. DreamWeb:Hosting je ovlašćeni registar domena, a kod nas možete, pored domena, odmah da zakupite i hosting za svoj sajt.

Proverite da li je vaš naziv slobodan i ako jeste, odmah ga registrujte.

2 komentara na “10 saveta za izbor najboljeg naziva domena

  1. Živko says:

    Da li je moguća promena već dodeljenog domena?

    1. Ako mislite na promenu naziva već registrovanog domena, to nije moguće, jer ne postoji mogućnost da se promeni naziv registrovanog domena, ali je moguće registrovati novi domen koji će se povezati sa postojećim hosting paketom.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *