SEO osnove za početnike

optimizacija za pretraživače

U savremenom poslovnom okruženju, svaka kompanija bi morala da bude prisutna na internetu. Potencijalni klijenti će pre donošenja odluke o kupovini proizvoda ili usluge prvo pretražiti internet i zato je izuzetno važno da se vaš sajt dobro pozicionira u pretrazi, a da bi se to dogodilo, sajt treba da bude dobro optimizovan za pretraživače (SEO – Search Engine Optimization).

Najbolje bi bilo da se za glavne ključne reči vaš domen nalazi na prvoj stranici rezultata pretrage. U našem regionu se ubedljivo najviše koristi Google, mada ne treba zapostaviti ni ostale, kao što su Bing, Yahoo, Ask…

Ako ste tek zakupili hosting i domen i pravite sajt svoje kompanije od nule, treba da primenite neke smernice koje će poboljšati pozicioniranje na pretraživačima. Svaki pretraživač ima svoj algoritam na osnovu kojeg ocenjuje indeksirane sadržaje na internetu i prikazuje ih u pretragama prema njihovoj relevantnosti. Ti algoritmi su strogo čuvane tajne pretraživača, mada oni ipak savetuju šta je dobro, a šta loše za indeksiranje i pozicioniranje. Takođe, SEO stručnjaci stalno otkrivaju nove detalje o algoritmima.

Ključne reči

Potrebno je odrediti koje su to ključne reči koje su značajne za vašu oblast poslovanja, ono čime se bavite i što će se nalaziti na sajtu, a to su i one reči i fraze koje će potencijalni klijenti tražiti na internetu da bi vas pronašli. Ključne reči, same po sebi, više nisu toliko bitne za Google, jer on čita sadržaj sajta, ali mu možete pomoći tako što ćete ključne reči ubaciti u tagove i kategorije. Takođe, za članke koje objavljujete, bitno je da se raznovrsne ključne reči nalaze u naslovu, podnaslovima i u tekstu. Ali nemojte preterivati jer ćete izazvati kontra-efekat.

U objave treba postavljati i fotografije, kojima ćete dati relevantne naslove i alt-tagove, na osnovu kojih će se i one prikazivati u pretragama po slikama.

Kvalitetan i originalan sadržaj

Jedna od najvažnijih stvari za dobro pozicioniranje je kvalitetan, originalan i koristan sadržaj. Pošto Google indeksira ceo internet, može da prepozna da li je tekst koji je objavljen originalan ili je kopiran sa nekog drugog sajta. Čak i ako je neki tekst sa drugog jezika preveden na srpski, Google će to otkriti, jer radi kontekstualnu pretragu.

Dobro mesto za objavljivanje sadržaja je blog sekcija na sajtu. Sajtovi koji imaju blog, koji se redovno ažurira, imaju više sadržaja i poseta, a samim tim se više indeksiraju. Na blogu možete pisati o vašem poslu, proizvodima i uslugama, različitim uputstvima, odnosno o onome čime se bavite. Tekstovi će biti korisni i posetiocima, ali i vama.

Društvene mreže

Ako sadržaj koji ste objavili na sajtu postane zapažen i dobro deljen na društvenim mrežama, to će uticati na bolju poziciju u pretragama. Zato je bitno da imate zvanične naloge svoje kompanije na društvenim mrežama. One će vam pomoći i da stupite u kontakt sa potencijalnim klijentima, jer sve više ljudi istražuje na društvenim mrežama pre kupovine.

Google prati signale sa društvenih mreža i one objave koje imaju veću popularnost i uključenost korisnika će imati bolju poziciju u pretrazi.

Linkovi

Za dobru pozicioniranost na pretraživačima važno je da imate kvalitetne linkove koji upućuju na vaš sajt. To nisu razmenjeni linkovi ili linkovi koje plaćate i njih treba izbegavati. Radi se o linkovima na priznatim i popularnim sajtovima i blogovima koji u svojim tekstovima upućuju čitaoce na neku vašu stranicu zbog određenog proizvoda/usluge ili na objavljeni tekst. Takođe, bitno je da i vaši linkovi budu relevantni i da posetioce upućuju na sajtove ili stranice na vašem sajtu koje će im pružiti dodatne informacije i zadovoljiti očekivanja.

WordPress dodaci

Ukoliko se vaš sajt zasniva na WordPress platformi, dobar savet je da instalirate dodatke koji će vam znatno olakšati ceo SEO proces. Dva dodatka koja se najviše koriste su All in One SEO Pack i WordPress SEO by Yoast. Oni će vam dobar deo optimizovanja sami završiti ako ih na početku pravilno podesite, a uputiće vas i na neke stvari koje treba da promenite. Pogledajte karakteristike oba dodatka, pa izaberite jedan koji vam odgovara.

Brzina sajta

Google voli sajtove koji se brzo učitavaju i može im davati prednost u odnosu na sporije sajtove. Zato je, pored dobrog hostinga, vrlo bitan i kvalitet izrade sajta. Ako za izradu sajta koristite neku gotovu CMS platformu, koja nudi i veliki broj besplatnih dodataka, veoma je važno da se oduprete želji da instalirate svaki dodatak koji vam se na prvi pogled učini korisnim, jer svaki instalirani dodatak negativno utiče na brzinu sajta, pa treba odabrati samo najbolje i zaista neophodne dodatke. Pored dodataka je bitan i izbor teme, jer loše programirana tema takođe može usporavati učitavanje sajta. Ako već morate da koristite takvu temu ili veći broj dodataka koji su vam usporili sajt, može biti veoma korisno implementirati i neku vrstu keširanja sajta. Na taj način će se stranice značajno brže učitavati, smanjićete upotrebu hardverskih resursa svog hosting naloga ili servera i time omogućiti prihvatanje većeg broja posetilaca, a posetioci će biti zadovoljni jer neće čekati da im se otvore stranice sajta. Pročitajte naše tekstove o ubrzanju WordPress sajta uz W3 Total Cache i o podešavanju keširanja na Joomla platformi.

Mobilni uređaji

Od maja ove godine Google je u svoj algoritam ubacio i ocenu prilagođenosti sajta mobilnim uređajima, tako da su oni sajtovi koji su “mobile friendly” bolje pozicionirani, a oni koji to nisu su zabeležili pad u rezultatima pretrage na mobilnim uređajima.

Ovo je tek deo osnova o optimizaciji sajtova za pretraživače i kao što vidite, sve se brzo menja i potrebno je stalno pratiti novosti i prilagođavati sajt kako bi bio dobro pozicioniran, jer od toga mnogo zavisi i uspeh poslovanja vaše kompanije.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *