Kako da poručim web hosting?

Odlučili ste da pokrenete novi sajt ili da prenesete postojeći sajt kod nas? Potrebno je da poručite hosting paket i registraciju ili transfer domena, a sledeće uputstvo će vam detaljnije objasniti svaki korak u porudžbini na našem sajtu. Kompletnu porudžbinu možete samostalno obaviti, a poručene usluge možete i platiti platnom karticom na sajtu, ukoliko želite.

1. Izbor hostinga

Hosting paket ćete odabrati na osnovu procenjenih potreba vašeg sajta. Ako pravite jednostavni sajt, prezentaciju ili blog, biće vam dovoljan Basic ili Standard, odnosno SSD Lite hosting paket. Ukoliko su vaši zahtevi veći, onda odmah odaberite neki od većih paketa.

Svakako, koji god paket da ste zakupili, ukoliko se posle nekog vremena upotrebe i razvoja vašeg projekta pojavi potreba za većom količinom resursa, u okviru istog tipa hostinga jednostavno možete poručiti nadogradnju hosting paketa. Tada plaćate samo razliku u ceni između starog i novog hosting paketa za preostali period do isteka pretplate.

Porudžbinu započinjete klikom na dugme “Detaljnije” u okviru željenog tipa hosting paketa.

 

Nakon toga, klikom na dugme „Poručite“ u koloni željenog hosting paketa, odabirate željeni paket.

 

2. Izbor domena

Na sledećoj strani imate 3 opcije za izbor domena:

  1. Ako želite da registrujete i naziv domena, izaberite prvu opciju “Registracija novog domena”. Unesite željeni naziv, izaberite tip domena iz padajućeg menija (rs, com, net…) i proverite dostupnost domena. Ako je domen slobodan, videćete poruku i opciju perioda registracije domena (1, 2 ili 3 godine). Cena registracije domena je na ovom koraku izražena bez PDV-a.
  2. Opciju “Transfer domena sa drugog provajdera” treba izabrati ako već imate registrovan domen kod nekog drugog provajdera, a želite da ga prenesete u našu nadležnost i da naredna produženja obavljate kod nas. Za transfer domena je potrebno da imate EPP kôd koji se preuzima od trenutnog provajdera. Potrebno je i da domen bude otključan, a u slučaju generičkih domena (com, net, org…) i da bude isključena WHOIS zaštita. To se takođe obavlja kod trenutnog provajdera.
  3. Opciju “Postojeći domen uz modifikaciju DNS-a kod nadležnog provajdera” odaberite ako imate registrovan domen kod drugog provajdera, a trenutno ne želite da obavljate transfer, već vas interesuje samo hosting paket na koji ćete preusmeriti svoj domen.

izaberite domen

3. Konfiguracija paketa

Kada pređete na ovu stranicu, videćete konfiguraciju izabranog hosting paketa i mogućnost izbora perioda pretplate. Sa desne strane se nalazi cena hosting paketa. Kliknite na “Dalje”.

 

4. Konfiguracija domena

U slučaju registracije novog .RS domena, na narednoj strani je potrebno da unesete podatke o vlasniku (registrantu) domena. Registrant .rs i .срб domena može biti fizičko ili pravno lice. Određene domene mogu registrovati samo pravna lica (.co.rs, .org.rs, edu.rs, пр.срб, орг.срб, обр.срб), a neke samo fizička lica (in.rs, од.срб). Svi ostali tipovi domena su dostupni za sva zainteresovana lica.

Email adresa koju unosite u podacima o vlasniku domena treba da bude aktivna adresa, koju redovno proveravate, jer će na nju biti poslata poruka sa linkom za verifikaciju podataka u WHOIS bazi, nakon registracije domena. Ukoliko kasnije budete menjali vlasništvo domena, na tu email adresu će se takođe slati važne poruke, neophodne za prenos vlasništva.

Na ovoj stranici imate i mogućnost uključivanja WHOIS zaštite. Ukoliko je ova dodatna opcija uključena, nijedan od podataka iz WHOIS baze domena neće biti javno dostupan na internetu. Period zakupa WHOIS zaštite je uvek isti kao i odabrani period registracije domena.

 

U slučaju da ste izabrali registraciju nekog generičkog i internacionalnog domena, na ovoj strani porudžbine nećete imati polja za unos podataka o vlasniku domena, već samo opciju WHOIS zaštite. Za vlasnika generičkog domena se koriste uvek podaci o vlasniku korisničog naloga, koji se unose na kraju porudžbine.

Ako ste odabrali transfer domena, na ovoj strani će biti zatraženo i da unesete EPP kôd koji ste preuzeli od prethodnog provajdera.

5. Pregled porudžbine

Na narednoj strani ćete videti pregled porudžbine. Ukoliko je to sve što ste sada hteli da poručite, kliknite na “Kraj porudžbine”, a ako želite da u porudžbinu dodate još neki domen ili hosting, kliknite na “Nastavi kupovinu”. Ako je u toku neka akcija sniženja cena usluga i imate aktuelan promotivni kôd, možete ga uneti na ovoj strani. Nakon unosa kôda, potrebno je isti aktivirati klikom na dugme ispod.

 

6. Kraj porudžbine

Kada kliknete na “Kraj porudžbine” potrebno je da unesete podatke za korisnički nalog u kome će se nalaziti usluge i lica na koje će glasiti računi. Ako treba da plaća firma, odaberite “Pravno lice ili preduzetnik”, unesite podatke kontakt osobe ili ovlašćenog lica firme i sve podatke firme, a ako ćete plaćati kao fizičko lice, odaberite odgovarajuću opciju i unesite sve lične podatke.

registracija korisnickog naloga

Bitne stavke su unos ispravne email adrese i kvalitetna šifra. Unesite email adresu koju redovno koristite, jer će se na nju slati sve informacije o zakupljenim uslugama u korisničkom nalogu, kao i obaveštenja i predračuni za naredna produženja pretplate. Predlažemo da šifra bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva, a možete koristiti i specijalne karaktere.

Izaberite da li ćete predračun platiti uplatom na račun ili online platnom karticom.

Pred kraj porudžbine, potrebno je da označite da prihvatate pravila i uslove korišćenja usluga, koja možete i pročitati putem linka na istoj strani. Ako je sve ispravno popunjeno, klikom na dugme “Kraj porudžbine” na email adresu će vam biti poslati detalji porudžbine i predračun sa instrukcijama za uplatu.

detalji placanja

Ako već imate sajt hostovan kod drugog provajdera i ovom prilikom želite da prenesete sajt kod nas, možemo za Vas obaviti i prenos sajta, a potrebno je samo da na našem sajtu popunite zahtev za besplatnu migraciju.

Nakon prijema uplate, na email adresu korisničkog naloga će vam biti poslate sve potrebne informacije o aktivaciji poručenih usluga.

Kada dobijete pristupne podatke za hosting nalog, možete početi sa postavljanjem sajta na server. Ako za izradu i postavljanje sajta angažujete neko treće lice, možete svom tehničkom licu proslediti dostavljene parametre za hosting nalog. Ako sajt izrađujete samostalno i planirali ste da koristite neku CMS aplikaciju, u Installatronu u okviru cPanel-a možete jednostavno instalirati razne popularne web aplikacije, među kojima je i WordPress, koji je trenutno najpopularnija CMS platforma. Uživajte u svom sajtu i našem hostingu.

2 komentara na “Kako da poručim web hosting?

  1. Vlada says:

    Sve pohvale za DreamWeb Hosting !!! Ranije su moji sajtovi bili hostovani na drugom mestu, cesto su imali bezbednosne preblome. Preporuku sam dobio od prijatelja koji koristi vaše usluge. Prezadovoljan sam, planiram da sve sajtove preselim kod vas… preporučujem svima odaberite DreamWeb Hosting Srbija, nećete pogrešiti!!!

    1. Hvala. Drago nam je da ste zadovoljni našom uslugom.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *