Uloge i privilegije WordPress korisnika

wordpress korisnici

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za upravljanje sadržajem na sajtovima i blogovima. Kada ga instalirate, vi ste jedina osoba koja ima pristup svim delovima sajta. Ta uloga se zove Administrator. Međutim, sa razvojem sajta često dolazi do potrebe za dodavanjem novih korisnika, koji će imati različita ovlašćenja. Ukratko ćemo objasniti privilegije svake uloge, da biste znali koju treba da dodelite korisnicima.

Administrator (Upravnik) – Ovo je vaša uloga. Ona je najmoćnija i rezervisana je za vlasnika sajta, jer daje potpunu kontrolu nad sajtom, odn. blogom. Administrator može da piše, objavljuje, menja i briše članke, kako svoje, tako i svih drugih korisnika.

On može da uređuje kategorije, stranice, fajlove, komentare i sva druga podešavanja. Može da dodaje nove korisnike, da im menja sve podatke, uključujući i šifre, da im menja uloge, kao i da ih briše. Upravnik može da menja izgled sajta promenom teme i dodataka.

Pošto ova uloga ima sve moguće privilegije, ona može i da obriše ceo sajt, pa je zbog toga važno da izbegavate kreiranje drugih administratora osim vas. Ne želite da neko namerno ili greškom obriše sajt ili neki njegov deo.

Editor (Urednik) – Ova uloga podrazumeva da korisnik može da piše, objavljuje, menja i briše članke, svoje i drugih korisnika, postavlja fajlove, uređuje komentare na svim člancima, upravlja stranicama, kategorijama i oznakama.

Author (Autor) – Ova osoba može da piše, objavljuje, menja i briše svoje članke i da dodaje fajlove i slike. Autor upravlja komentarima samo na svom članku. On nema pravo da modifikuje tuđe članke, ni da pravi stranice. Prilikom pisanja članka autor ne može da pravi nove kategorije, ali može da odabere postojeće. Oznake (tagove) autor može sam da dodaje.

Contributor (Saradnik) – Ova uloga daje pravo korisniku da piše i menja svoje članke, ali ne i da ih objavljuje. Za svoje članke može da bira neke od postojećih kategorija, a oznake može sam da određuje. Novi članci idu na moderaciju kod Administratora ili Urednika koji odlučuju da li će ih objaviti. Posle objavljivanja članka, saradnik nema mogućnost izmene teksta.

Saradnici nemaju opciju dodavanja fajlova i slika, a komentare na svom članku koji čekaju moderaciju mogu samo da vide, ali ne i da ih odobre, obrišu ili promene.

Zbog nemogućnosti saradnika da postavljaju slike, a ukoliko su one potrebne, administrator ili urednik mogu da ih priključe članku.

Subscriber (Pretplatnik) – Pretplatnik je neko ko ima pristup da čita članke koji nisu javni i opciju dodavanja komentara, ukoliko su oni dozvoljeni samo prijavljenim korisnicima.

Detaljnije podešavanje privilegija

Navedene uloge u WordPress-u daju korisnicima tačno određene privilegije koje se ne mogu menjati. To vam može zasmetati kada, na primer, imate veći broj saradnika koji pišu tekstove, ali ne mogu da postave slike i objave članke. Ako vam je naporno da dodajete slike svakom saradničkom članku, a saradnike ne želite da “unapredite” u autore, onda će vam pomoći instalacija dodataka sa kojima ćete moći da menjate privilegije korisnika.

Jedan on najpopularnijih dodataka za upravljanje ulogama i privilegijama korisnika WordPress-a je “User Role Editor”. Koristeći ovaj dodatak lako ćete modifikovati privilegije postojećih uloga, određivati posebne privilegije za svakog korisnika, kao i kreirati potpuno nove uloge, a sve na osnovu vaših potreba. Na primeru saradnika, možete uključiti mogućnost postavljanja slika, a sve ostale privilegije će ostati iste, te će članak ići na moderaciju pre objave.

Slično tome, ako vam određeni autor članke objavljuje pogrešnim danima, samo njemu možete ukinuti mogućnost objave. Tada ćete vi ili urednik odlučivati o vremenu objave, a taj autor će zadržati sve preostale privilegije.

Kao što vidite, “User Role Editor” pruža puno mogućnosti za fino podešavanje uloga korisnika u svojoj besplatnoj verziji, a u plaćenoj Pro verziji ćete dobiti i dosta naprednijih podešavanja i isključićete reklame koje se pojavljuju na admin stranici.

Kako dodati nove korisnike na sajt?

Dodavanje novih korisnika na sajt i upravljanje njihovim ulogama je jednostavno. U sekciji “Users” (Korisnici) izaberite “Add New” (Dodaj novog), unesite email adresu te osobe i odredite joj ulogu. Na email adresu će joj biti poslata pozivnica i ukoliko je prihvati, moći će da vrši dodeljenu ulogu, sve dok joj istu ne promenite ili ne oduzmete.

Kako promeniti postojeće korisnike?

Bez obzira da li želite nekome da promenite ulogu ili da oduzmete privilegije, potrebno je da odete na “All Users” (Svi korisnici) u sekciji “Users” (Korisnici). Označite kućicu pored korisnika kojem želite da promenite ulogu i iz padajućeg menija “Change role to…” (Promeni ulogu u…) izaberite novu ulogu koju želite da dodelite toj osobi. Potvrdite klikom na “Change” (Promeni). Ako želite da obrišete nekog korisnika, kliknite na “Remove” (Obriši) ispod njegovog imena.

Ukoliko širite broj korisnika svog sajta ili bloga, obratite pažnju na ulogu koju ćete im dodeliti. Administratorsku ulogu zadržite za sebe, a ulogu urednika dodelite poverljivoj osobi, jer ona ima privilegiju modifikovanja i brisanja svih članaka na blogu. Pogrešno podešene uloge i privilegije mogu ugroziti vaš sajt, o čemu smo između ostalog pisali u tekstu posvećenom bezbednosti web sajta.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *