Besplatni ili hostovani WordPress?

wordpress blog

Odlučili ste da pokrenete svoj blog i čuli ste da je WordPress najbolja platforma za taj posao, ali niste sigurni da li da odaberete besplatnu WordPress.com verziju ili ipak da zakupite hosting i domen i da imate svoj hostovani blog. Ovo je česta dilema svih budućih blogera. Zbog toga smo odlučili da vam predstavimo obe verzije, kako biste imali bolji uvid u prednosti i mane obe platforme.

Brzina i jednostavnost pokretanja bloga

Kada se govori o brzini pokretanja bloga, na WordPress.com to možete obaviti u roku od nekoliko minuta. Potrebno je da napravite nalog, da izaberete naziv svog novog bloga i neku od ponuđenih tema, koje će odrediti izgled bloga. Posle toga već možete da počnete sa pisanjem i objavljivanjem članaka.

installatron instalacija wpKod samostalno hostovanih blogova je na početku malo drugačija priča. Potrebno je da osmislite naziv svog bloga, odnosno naziv domena, a da biste mogli da postavite sajt potrebno je da imate i hosting paket, mesto gde će se nalaziti vaš blog. Domen i hosting poručujete kod ovlašćenih registrara i hosting provajdera. Posle plaćanja poručenih usluga, dobijate pristupne podatke i možete da instalirate WordPress na server. To se može jednostavno obaviti u par klikova kroz Installatron aplikaciju, koja je dostupna u našim hosting paketima. Nakon toga birate temu bloga ili postavljate onu koju ste vi napravili ili kupili na internetu, i od tada možete da objavljujete tekstove.

Kao što vidite, kod samostalno hostovanih blogova potrebno je malo više vremena, dok se sve ne podesi i ne bude spremno za objavljivanje.

Prilagodljivost bloga

Jednostavnost koja dolazi uz WordPress.com blog ima i svoje velike mane. Jedna od najvećih mana besplatnog WordPress.com bloga je što su opcije prilagođavanja minimalne ili nepostojeće. U zavisnosti od teme koju ste odabrali, blogu je moguće promeniti tek poneku stvar, kao što su “header” (slika u zaglavlju), pozadina, meni (izbornik), a veoma je ograničen i izbor dostupnih vidžeta.

Personalizacija WordPress.com bloga je dosta limitirana. Temu možete odabrati samo od malog broja ponuđenih i na njima ne možete da pravite nikakve izmene, dok se dostupni WordPress dodaci ne mogu uopšte instalirati na WordPress.com sajt.

Sa druge strane, vaš samostalno hostovani blog možete da personalizujete kako god vi poželite. Sve je promenljivo, ali zahteva malo znanja, mada se za većinu stvari radi samo o poslu od par klikova. Temu birate iz niza ponuđenih, ali takođe možete sami da je napravite ili da taj posao prepustite web dizajneru koji će napraviti sajt po vašim željama i potrebama.

Na sopstvenom hostovanom blogu imate odgovornost da održavate temu i dodatke ažurnim. Ukoliko imate zastarelu verziju teme ili dodatka, sajt verovatno neće dobro raditi, a svakako će biti lakša meta hakerima. Ažuriranje je vrlo jednostavno, jednim klikom.

Reklame na blogu

Jedna od važnih stavki za blogere je mogućnost reklamiranja. Kod besplatne verzije WordPress.com sajta ne postoji mogućnost postavljanja reklama, kao što su Google reklame. Ono što možete videti na svom blogu su reklame koje WordPress postavlja, ali vi od njih nemate nikakve prihode, već oni idu WordPressu.

Na svom hostovanom blogu možete postavljati reklame bez ograničenja, sa različitih platformi. Reklame možete postavljati bilo gde na blogu, i u člancima i u sajdbarovima. To znači da vaš blog može da vam donese prihode, ukoliko kvalitetno pišete i vaši tekstovi privuku veliku posetu.

Statistika/Analitika posete

Uz besplatni WordPress.com blog dolazi i besplatna statistika posete, koja daje najosnovnije uvide o dešavanju na blogu. Videćete koliko je bilo posetilaca, broj pregledanih stranica, informacije o linkovima koji su doveli posetu na blog, kao i o linkovima na koje su posetioci kliknuli na vašem blogu i pojedine termine koji su poslužili za pronalaženje sadržaja u pretraživačima.

Na hostovanom blogu dobijate dosta detaljniju statistiku u okviru zakupljenog hosting paketa, a možete dodati i razne druge statistike, ali najznačajnije je da možete koristiti Google Analitiku. Tada ćete imati potpuni uvid u statistiku vašeg bloga, a bilo bi dobro da se bolje upoznate sa upotrebom Google analitike, jer nudi zaista ogromne mogućnosti.

Backup sadržaja bloga

Kod besplatnog WP bloga ne morate da razmišljate o bekapu sadržaja, jer je on na WordPress serverima i oni to čine umesto vas.

Kod plaćenih hostovanih blogova potrebno je da povremeno sami pravite rezervne kopije svog bloga. To možete uraditi pomoću raznih dodataka, ali kvalitetni hosting provajderi svakako imaju i svakodnevne bekapove, što je slučaj sa DreamWeb hostingom, tako da ste i tu sigurni.

Brendiranje bloga

Pokretanje bloga je odlično za brendiranje, bez obzira da li se radi o vama lično ili se radi o brendiranju firme.

Na besplatnoj verziji ovo je prilično limitirano, jer se pored imena vašeg bloga nalazi i naziv WordPress domena, u obliku nazivbloga.wordpress.com. To svakako nije privlačno, ali to je cena besplatnog bloga.

Sasvim je drugačiji slučaj kod hostovanog bloga. Prva stvar koju obavljate je registracija naziva domena, koji je samo vaš. Da li je u pitanju ime i prezime, nadimak, ime firme ili nešto drugo, u prethodnom slučaju bi to izgledalo kao nazivbloga.rs. Izbor domena je na vama. Ovaj oblik je privlačniji, lakše se pamti i piše i ljudi će vas lakše povezati sa njim.

Brendirane email adrese

Ovaj deo može da se uvrsti u deo o brendiranju, ali je bolje da ga predstavimo kao posebnu sekciju. Kada nekoga upoznajete i ostavljate svoju vizit kartu, mnogo je bolje kada na njoj, kao kontakt email adresa stoji ona koja sadrži i ime vašeg bloga, odnosno da je email adresa na vašem registrovanom domenu. Isto je i u email komunikaciji, bolje je da vaša email adresa reklamira vaš blog, nego neki mail klijent kao što je Gmail, Yahoo ili Outlook, a deluje i mnogo profesionalnije.

Kod hostovanog bloga sami kreirate email adrese u hosting kontrol panelu. Možete napraviti više email adresa za različite potrebe.

Kod WordPress.com sajta nemate nikakvu opciju personalizovane email adrese, već ćete nastaviti da koristite svoje stare Gmail ili Yahoo adrese.

Jeste WordPress.com besplatan, ali ima i cenovnik

Kao što smo naveli u tekstu, WordPress.com ima besplatnu opciju, ali koja ima dosta mana i ograničenja. Sam WordPress.com ima opcije plaćanja za određena proširenja, kao što je poseban naziv domena, više prostora za vaše sadržaje, mogućnost dodatnog prilagođavanja i slično, ali to na kraju može da ispadne znatno skuplje od kreiranja sopsvenog hostovanog bloga.

Osnovna, besplatna verzija WordPress.com sajta kao što smo pomenuli ima brojna ograničenja. Na primer imate ukupno 3GB prostora za sadržaje, imate domen koji uključuje wordpress.com u nazivu, veoma je limitirano prilagođavanje bloga, statistika posete i nemate nikakvu tehničku podršku…

U Personal paketu, koji na godišnjem nivou košta 36 dolara, dobija se mogućnost korišćenja posebnog domena (registracija se dodatno plaća), 6GB prostora i ukljanjanje WordPressovih reklama.

Za 99 dolara godišnje WP u Premium paketu nudi mogućnost da registrujete poseban domen, 13GB prostora, dodatni prostor za video sadržaje, prilagođavanje fontova i stilova, kao i uklanjanje njihovih reklama…

U Business paketu, koji košta 299 dolara godišnje, imate sve iz Premium paketa i više, kao npr. neograničen prostor, preko 50 posebnih tema, Google analitiku…

wp planovi

Treba imati u vidu da se čak i na plaćenim WordPress.com verzijama, ne može koristiti veliki broj dostupnih tema za WordPress.org verziju ili bilo kakvi dodaci (plugins).

Kod sopstvenog hostovanog bloga imate godišnje troškove za registraciju domena i za hosting i to je uglavnom ceo trošak. Jedino ako odlučite da kupite neku premium temu, da angažujete nekog web dizajnera da vam napravi sajt po vašim zahtevima ili vam je potrebno tehničko lice za dalje održavanje sajta, tada ćete imati još troškova. Pored toga što je profesionalniji i pruža mnogo više mogućnosti, sopstveni hostovani blog može biti i jeftiniji.

Nadamo se da su vam ova poređenja pomogla da napravite razliku između ove dve opcije, da ćete se sada lakše odlučiti i uskoro početi da pišete blog o kojem će svi pričati. Ako imate neko pitanje, slobodno napišite u komentaru.

3 komentara na “Besplatni ili hostovani WordPress?

  1. dragan says:

    sve pohvale za najbolji hostng u srbji

  2. Agaton says:

    Poštovani,

    imam besplatan wordpress blog više od 7 godina. Planiram kupovinu domena, ali mi ne treba više od ponuđenih 3 gb prostora koji nudi besplatan blog.

    Recimo da kupim domen od wordpressa, da li se vrši automatska promena domena ili moram lično da podešavam to?
    I da li će svi prethodni tekstovi imati adresu sa novim domenom?

    Unapred hvala,

    pozdrav.

    1. Poštovani,

      Povezivanje domena sa blogom na wordpress.com platformi nije moguće u besplatnom paketu, već samo u nekom od njihovih premium paketa. Više informacija o zakupu i promeni domena možete videti u njihovoj bazi znanja na sledećoj strani: https://en.support.wordpress.com/register-domain/

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *