Novi sistem RS registra

novi rsreg

Fondacija RNIDS je 26. jula 2016. prešla na novi sistem za registraciju naziva internet domena, kojim se registruju nazivi internet domena u nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ.

Novi sistem uvodi korišćenje standardnog EPP protokola, koji se koristi i za registraciju naziva generičkih domena (.com, .net i drugi).

Prilikom registracije domena i promene kontakt podataka, na email adresu registranta se šalje link za potvrđivanje podataka. Kod registracije novog domena, registrant ima rok od 20 dana za potvrdu, a ukoliko registrant ne obavi verifikaciju u predviđenom roku RNIDS će deaktivirati naziv domena.

Promena email adrese registranta i administrativnog kontakta takođe zahteva verifikaciju, a u slučaju da se verifikacija ne obavi u predviđenom roku, promena neće biti izvršena.

Prilikom transfera domena između ovlašćenih registara koriste se autorizacioni EPP kodovi, koji značajno pojednostavljuju ovu proceduru. Ovaj kôd se šalje na email adresu administrativnog kontakta domena, zbog čega je važno da email adrese u whois bazi domena budu uvek ažurne.

DreamWeb korisnicima su sve funkcionalnosti novog sistema dostupne u korisničkom portalu, što znači da naši korisnici imaju mogućnost da samostalno podešavaju name servere, koriguju podatke u whois bazi domena, pokrenu transfer, dobiju EPP autorizacioni kôd i slično.

Zbog promena koje donose povećan nivo bezbednosti, ističemo važnost ispravne email adrese registranta i admin kontakta domena, koje postaju neophodne za verifikaciju u slučaju registracije domena, transfera domena ili promene vlasnika domena.

Prelaskom na novi sistem za registraciju naziva internet domena počela je i primena novih Opštih uslova o registraciji naziva internet domena.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *