ownCloud – Vaš lični oblak

Aplikacija ownCloud omogućava da na svom domenu kreirate sopstveni cloud servis za smeštanje fajlova, slično kao Dropbox ili Google Drive.

Ono što ownCloud izdvaja od konkurencije je pre svega to što ga potpuno besplatno možete instalirati na sopstvenom serveru/hosting nalogu, što znači da konfigurisanjem aplikacije upravljate samostalno od samog početka.

Za razliku od velikog broja cloud servisa za smeštanje fajlova, u okviru kojih u besplatnim verzijama imate malo prostora za skladištenje podataka, a za dodatni prostor je najčešće potrebno dosta doplatiti, kod ownCloud softvera sami određujete koliko prostora želite da koristite. Naravno, ukupan raspoloživi prostor koji možete koristiti je ograničen dostupnim slobodnim prostorom na Vašem serveru, odnosno u hosting paketu.

U okviru ownCloud aplikacije takođe možete podesiti veliki broj stvari koje nude premium servisi ove namene, kao što je sinhronizacija sa računarom ili telefonom i neograničen broj korisnika kojima možete podesiti odgovarajuće privilegije i integracija sa Microsoft Teams aplikacijom, a dodatna pogodnost je što možete podesiti i enkripciju skladištenih podataka na serveru.

Po završenoj instalaciji (smernice možete pronaći pri kraju ovog članka), ownCloudu možete pristupiti putem adrese na kojoj ste ga instalirali:

Aplikaciju nadalje možete detaljno prilagođavati svojim potrebama, a da biste imali adekvatan uvid u sve mogućnosti koje ona nudi, savetujemo da istražite zvaničnu dokumentaciju:

https://doc.owncloud.com/server/10.7/


Da biste obezbedili kontinuiranu sinhronizaciju i dostupnost deljenih podataka, možete instalirati i desktop aplikaciju na svoj računar:

Desktop aplikacija je dostupna za Windows, Linux i Mac OS platformu, a možete je preuzeti na sledećoj adresi:

https://owncloud.com/desktop-app/

Takođe, dostupna je i klijentska aplikacija za mobilne uređaje, za Android i iOS platformu:

Mobilnu aplikaciju za željenu platformu možete preuzeti na sledećoj adresi:

https://owncloud.com/mobile-apps/


Sve navedeno ownCloud čini dobrim rešenjem za male firme, ali i zahtevnije individualne korisnike.

Porudžbina hostinga i domena

Ukoliko nemate zakupljen hosting paket i registrovan domen na kom ćete postaviti ownCloud web aplikaciju, potrebno će biti da najpre zakupite ove usluge. Proceduru možete pogledati na sledećem linku:

https://blog.dreamweb.rs/kako-da-porucim-web-hosting/

Instalacija ownCloud aplikacije

ownCloud možete jednostavno instalirati u svim našim hosting paketima putem Installatrona.

  1. U sekciji „Software“ u cPanelu kliknite na ikonicu DreamWeb Installatron.

2. Pronađite ikonicu ownCloud i kliknite na nju.

3. Kliknite na dugme „Install this application“.

4. U sekciji Location, za polje „Domain“ odaberite domen ili poddomen na kome želite da ownCloud bude dostupan. S obzirom na to da je preporuka da se aplikacija instalira na putanji koju nije lako pogoditi, predlažemo da za instalaciju kreirate neki podfolder u okviru direktorijuma domena, tako što ćete u polju Directory navesti željeni naziv poddirektorijuma (u našem primeru, to je „moj_oblak“).

Preporuka je da se izbegavaju neki očigledni nazivi za ovaj poddirektorijum (na primer „owncloud“ ili „files“).

5. U sekciji Version možete odabrati jezik ownCloud interfejsa. Dostupan je i srpski jezik, ćirilična verzija „Serbian“ i latinična verzija „Serbian (Srpski)“, ali napominjemo da navedene verzije u trenutku pisanja ovog teksta nisu u potpunosti lokalizovane, odnosno deo interfejsa je ipak na engleskom jeziku.

Verziju aplikacije ne treba menjati, odnosno treba uvek koristiti poslednju, pored koje je navedeno „recommended“.

6. U sekciji Settings, unesite željeno korisničko ime (1), lozinku (2) i email (3) admin korisnika. Korisničko ime i lozinku ćete koristiti za pristup admin panelu.

Trebalo odabrati kompleksno korisničko ime i lozinku, i izbegavati očigledne nazive prilikom odabira korisničkog imena, tipa „admin“ ili „administrator“.

7. Na dnu stranice kliknite na dugme Install.

Sačekajte da se instalacija završi, a nakon toga će se otvoriti stranica kao na slici ispod. Klikom na link koji sadrži naziv domena ili poddomena na kom ste instalirali aplikaciju, pristupate administratorskom panelu ownClouda.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *