Početak registracije .RS IDN domena

Vlasnici .RS domena koji su do sada imali registrovane domene sa „ošišanom“ latinicom, od 10. decembra 2018. će moći da registruju iste nazive domena, ali sa svim slovima naše latinice, odnosno sa upotrebom slova sa dijakritičkim znacima. To znači da će IDN domeni (Internationalized Domain Name) moći da se registruju sa slovima sa „kukicama“ pisama koja su u upotrebi u Srbiji (č, ć, š, ž, đ i još 36 slova drugih pisama nacionalnih manjina u Srbiji).

U periodu od 10.12.2018. do 05.03.2019. pravo na registraciju .RS IDN naziva domena imaće samo vlasnici već registrovanih .RS domena. Ukoliko u ovom periodu želite da registrujete IDN naziv domena, potrebno je prvo da registrujete klasičan naziv .RS domena, sa slovima engleskog alfabeta.

Tokom početnog (Sunrise) perioda registracije važiće pravilo da IDN nazivi domena mogu da se kreiraju tako da jedno IDN slovo odgovara jednom ASCII slovu („1 na 1“).

U praksi to znači da domen ćevapčić.rs može da registruje samo neko ko je već registrovao cevapcic.rs i niko drugi. To takođe znači da domen čvarak.rs može da registruje neko ko je već registrovao cvarak.rs, ali ne i neko ko je registrovao chvarak.rs, jer su „ch“ dva slova, a pravilo glasi „1 na 1“.

Postupak registracije .RS IDN domena u početnom periodu

Ovaj postupak se odnosi na situaciju kada je postojeći domen registrovan kod DreamWeb-a.

Registrant (vlasnik) postojećeg domena na RNIDS sajtu podnosi zahtev za registraciju IDN naziva domena na sledećoj adresi:

Na datoj stranici je potrebno uneti sledeće podatke:

  • Naziv postojećeg .RS domena čiji je registrant
  • Naziv .RS IDN domena koji želi da registruje na osnovu postojećeg .RS domena
  • Email adresu registranta koja je trenutno podešena na postojećem .RS domenu na osnovu koga se ostvaruje pravo na traženi IDN naziv

Nakon što RNIDS proveri validnost zahteva i tačnost unetih podataka, registrant će na navedenu email adresu dobiti poruku sa sledećim podacima:

  • Nazivi postojećeg .RS i novog .RS IDN domena
  • Link za verifikaciju zahteva
  • ID broj transakcije

Registrant treba da potvrdi da je saglasan sa registracijom .RS IDN domena, klikom na verifikacioni link.

Na svoju email adresu registrant će dobiti poruku sa potvrdom da je njegov zahtev prošao verifikaciju RNIDS-a, kada je potrebno da nas kontaktira, kako bismo nastavili proceduru registracije novog domena, odnosno kako bi za početak bio izdat predračun za registraciju IDN naziva.

Nakon prijema uplate po izdatom predračunu, domen će biti registrovan, sa podacima o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu i DNS serverima koji su isti kao kod postojećeg .RS domena.

Cena registracije IDN domena je ista kao kod registracije odgovarajućih .RS domena.

Početak slobodne registracije .RS IDN domena

Istekom početnog perioda registracije, 05.03.2019. u 12:00 časova počinje slobodna registracija IDN naziva u okviru .RS domena, što znači da će od tog datuma moći da ih registruje bilo ko, bez obzira na to da li već ima registrovan neki .RS domen ili ne. Tada će .RS IDN domen moći da se poruči na našem sajtu, kao i svaki drugi domen, bez podnošenja zahteva RNIDS-u.

Od tog dana će i u okviru .СРБ domena početi registracija naziva sa proširenim setom ćiriličkih slova iz pisama bugarskog, makedonskog, ruskog, rusinskog, ukrajinskog i vlaškog jezika. Cene registracije .СРБ domena sa proširenim setom slova neće se menjati.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *