Kako da kreirate web sajt ili blog

WordPress je odlično rešenje ukoliko samostalno želite da kreirate web sajt ili blog, o čemu govori činjenica da je preko 30% svih web sajtova na internetu kreirano baš na ovoj platformi. Lakoća samog kreiranja prezentacije, velika mogućnost prilagođavanja i redovne bezbednosne nadogradnje čine WordPress platformu prvim izborom za sve one koji su rešili da svoje ideje i hobije učine dostupnim celom svetu, a svoje poslovanje podignu na viši nivo i učine ga lakšim, sigurnijim i profitabilnijim.

Da biste uspešno preselili svoj svet u digitalni, potrebno je da obavite sledeće korake:

  • obezbezbedite web hosting uslugu
  • odaberete i registrujete domen za svoj sajt
  • instalirate WordPress i počnete sa stvaranjem svoje prezentacije.

Poručivanje hostinga i domena

Jedna od važnih stvari koju hostovani WordPress omogućava jeste upotreba personalizovanog domena. Ukoliko ste se odlučili za ovu varijantu, potrebno je da osmislite naziv svog bloga, odnosno naziv domena. Domen je prva stvar koja ima zadatak da privuče ciljnu grupu ljudi na Vaš sajt i pre nego što ga uopšte otvore. Vaš domen će svakako biti jedinstven u svetu, ali prilikom njegovog izbora treba povesti računa o tome da, na primer, bude i lak za pamćenje, a istovremeno i da što preciznije ukazuje na temu sajta. Predlažemo da za pomoć pogledate i naših 10 saveta za izbor najboljeg naziva domena.

Dalje, da biste mogli da postavite sajt potrebno je da imate i hosting paket, mesto gde će se nalaziti Vaš sajt. Ono što za početak treba proceniti jeste količina prostora koja Vam je neophodna za smeštanje sadržaja sajta, jer ćete na osnovu toga odabrati svoj hosting paket. Ako još uvek niste sigurni koja veličina paketa vam je potrebna, možete krenuti od manjeg paketa, pa ga po potrebi kasnije nadograditi.

Kada ste sve osmislili, ostaje samo da se obavi porudžbina hostinga i domena, a proceduru možete pogledati na sledećem linku:

https://blog.dreamweb.rs/kako-da-porucim-web-hosting/

Instalacija WordPress-a

Nakon kupovine hosting paketa, dobijate pristupne parametre za cPanel, alat koji služi za upravljanje hosting paketom i sadržajem koji se na njemu nalazi.

Što se instalacije WordPress-a tiče, ona je prilično jednostavna, i obavlja se putem Installatrona, dodatka za cPanel koji korisnicima, osim WordPress-a, omogućava jednostavnu instalaciju i drugih popularnih web aplikacija među kojima su Joomla, Magento, Drupal i mnoge druge. Standardno, u procesu instalacije, od korisnika se zahteva nekoliko koraka, kao što su postavljanje fajlova, kreiranje baze podataka, korisnika baze, izmena konfiguracije aplikacije i drugo, dok Installatron čitav proces instalacije u potpunosti uprošćava i automatizuje tako da se instalacija obavlja takoreći „jednim klikom“.

Da biste instalirali WordPress pratite sledeće korake:

1. U sekciji „Software“ u cPanelu kliknite na ikonicu DreamWeb Installatron.

2. Kliknite na ikonicu WordPress…

3. Kliknite na „Install this application“

4. U sekciji Location, za polje „Domain“ odaberite domen ili poddomen na kome želite da WordPress bude dostupan. Polje Directory ostavite prazno

5. U sekciji Version možete odabrati srpski jezik kao jezik WordPress interfejsa. Verziju ne treba menjati, odnosno treba uvek koristiti poslednju, pored koje je navedeno „recommended“.

6. U sekciji Settings, unesite željeno korisničko ime (1), lozinku (2) i email (3) admin korisnika. Korisničko ime i lozinku ćete koristiti za pristup admin panelu sajta

7. Na dnu stranice kliknite na dugme Install.

Sačekajte da se instalacija završi, a nakon toga će se otvoriti stranica kao na slici ispod. Klikom na link koji u svom nazivu sadrži deo „wp-admin“, pristupate administratorskom panelu WordPress sajta.

Kreiranje sajta

Konačno, dolazimo do trenutka kada zaista počinje kreiranje web sajta ili bloga. Nakon unošenja korisničkog imena administratora i lozinke, na ekranu se pojavljuje admin panel, koji izgleda otprilike ovako:

Prikaz na Vašem ekranu se može malo razlikovati, pre svega u smislu jezika panela koji je odabran prilikom instalacije. Ipak, sama struktura je ista, u gornjoj liniji se nalaze sa leve strane naziv sajta, obaveštenje o nadogradnjama verzije WordPress-a ili njegovih dodataka (plugin-ova, o kojima će kasnije biti reči), broju novih komentara na blogu i drugo, dok se sa desne nalazi padajući meni za manipulacije sa profilom trenutno ulogovanog korisnika.

Sa leve strane se nalaze alati za upravljanje sadržajem sajta i profilima korisnika kojima je dozvoljeno da web sajt uređuju.

Na kraju, u središnjem, najvećem delu se prikazuje ono sa čim ste odabrali da radite.

Strane (Pages)

Kako biste kreirali novu stranicu Vašeg sajta, potrebno je:

  1. postaviti kursor iznad linka „Strane“
  2. odabrati „Dodaj novu“

Ovim ćete otvoriti WordPress editor, kao na sledećoj slici. Osnovne radnje koje tu možete obavljati su:

  • dodavanje naslova stranice
  • unos sadržaja stranice
  • formatiranje teksta
  • postavljanje slika i drugog multimedijalnog sadržaja
  • objavljivanje završene strane

i druge.

Za razliku od članaka, o kojima će kasnije biti reči, strane su predviđene za statične sadržaje, gde se ne planiraju česte izmene (primer bi bile, recimo, stranice „O nama“ i „Kontakt“, koje su česte na mnogim sajtovima), i trajnog su karaktera, odnosno njihova dostupnost ne zavisi od proteklog vremena.

Teme (Themes)

Kao što je prethodno bilo reči, prvo što privlači pažnju posetilaca na Vaš sajt je pažljivo odabran naziv sajta, odnosno domena. Sledeće što, nakon posete, ima zadatak da posetioce Vašeg sajta i zadrži tu, jeste njegov vizuelni prikaz. Dizajn sajta za posetioce ima veoma važnu ulogu,  jer je šansa mnogo veća da će posetilac radije ostati na njemu ako su vizuelni elementi intuitivno raspoređeni, ukoliko boje ne „umaraju oči“… Na kraju krajeva, ukoliko je prvi utisak prilikom posete sajtu da je u njegov izgled uloženo vreme i trud, veća je verovatnoća da će posetilac smatrati da je i sadržaj sajta takođe kvalitetan, i samim tim ćete u njegovim očima i Vi, odnosno Vaša firma, izgledati ozbiljnije.

Konkretno, što se samog izgleda sajta tiče, najlakši način da ga ulepšate je da odaberete i instalirate jednu od mnogobrojnih tema dostupnih za WordPress. Izbor tema se vrši u meniju sa leve strane, odabirom na „Izgled/Teme“:

Time se dobija izbor tema kao na slici ispod.

Kao što se vidi na slici, tu se nalaze sve preuzete teme. Prevlačenjem kursora miša preko određene, dobijaju se opcije „Detalji teme“, kao i tasteri „Uključi“ i „Predpregled“ za primenu, odnosno testiranje preuzete teme. Ukoliko je tema već odabrana i aktivna (kao što je prva slike), umesto tastera „Uključi“  i „Predpregled“ nalaziće se taster „Prilagodi“.

Nakon odabira teme, klikom na naziv svog sajta/bloga u gornjem levom uglu na prethodnoj slici (u našem slučaju, „Prvi WP blog“), možete videti kako instalirana tema izgleda.

WordPress baza nudi veliki izbor besplatnih tema. Nove teme se preuzimaju klikom na taster „Dodaj novu“ (gore levo na slici iznad). Pri tome će se pojaviti teme za preuzimanje, kao i taster „Otpremi temu“ za instalaciju kupljenih premium tema, a prevlačenjem kursora miša preko željene teme dobija se taster „Postavi“ za njenu instalaciju.

Dostupne, besplatne teme možete videti i na sledećoj adresi… https://wordpress.org/themes/

Osim besplatnih, na pojedinim stranicama na internetu je moguće pronaći i „premium“ teme, za koje je potrebno izdvojiti određenu svotu novca. Važno je samo uvek preuzimati teme sa proverenih sajtova, kako bi se izbegle neprijatnosti u vidu prevara, nepravilnog rada, ili čak malicioznih sadržaja unutar teme. Jedan od pouzdanih i popularnih sajtova ove vrste je Envato (Theme Forest).

Izbornici (Menus)

Izbornici umnogome olakšavaju navigaciju u okviru sajta i ulepšavaju njegov izgled. Kreiraju se odabirom na „Izgled/Izbornici“.

Time će se dobiti stranica za kreiranje izbornika, kao na narednoj slici. Primera radi, naš prvi test izbornik ćemo nazvati „Izbornik 1“

Primećujemo tri glavne stvari za manipulaciju izbornikom:

  • elemente za dodavanje, gde možemo birati između strana, članaka, prilagođenih veza (linkova) i kategorija.
  • strukturu izbornika – štikliranjem svake željene stavke i klikom na „Dodaj u izbornik“ dodata je po jedna stavka od svakog tipa. Njihovim pomeranjem pomoću kursora miša vertikalno može se menjati njihov redosled unutar izbornika, a pomeranjem udesno stavka izbornika menja nivo, odnosno postaje podstavka prethodne stavke.
  • podešavanje izbornika, gde je za poziciju izbornika u ovom slučaju odabran vrh.

Klikom na „Sačuvaj izbornik“, izmene se čuvaju. Sada izbornik na sajtu izgleda kao na slici ispod.

Dodaci (Plugins)

Jedna od glavnih prednosti WordPress sajtova je veliki broj dostupnih dodataka koji poboljšavaju ili proširuju funkcionalnosti sajta. Oni omogućavaju da se, umesto prostog unosa teksta i fotografija (što je nakon instalacije WordPress-a bilo skoro jedino moguće u smislu vizuelnog kreiranja sajta), dobiju i dodatne funkcionalnosti, kao što su kontakt forme, tasteri za socijalne mreže, poboljšani SEO i mnoge druge.

Proces instalacije dodataka se obavlja odabirom opcije „Dodaci/Dodaj novi“ iz menija sa leve strane. Jednostavno je, i veoma podseća na proces instalacije tema, pa se na tome nećemo zadržavati.

Alternativno, mesto na kome se može naći najveći broj proverenih dodataka je zvanična WordPress stranica za dodatke: https://wordpress.org/plugins/

Vidžeti (Widgets)

WordPress vidžeti su delovi tema ili dodataka i, najjednostavnije rečeno, predstavljaju male blokove koji obavljaju određene funkcije. Osmišljeni su kao jednostavan alat za poboljšanje dizajna i funkcionalnosti stranice, jer se mogu jednostavnim prevlačenjem pomoću miša lako postaviti na različita mesta na stranici. Bilo da su u pitanju dodaci tipa kalendara, RSS novosti, prečica za društvene mreže ili umanjenih mapa koje bi posetiocu sajta olakšale pronalaženje određene lokacije, vidžeti će umnogome ulepšati sajt i olakšati pronalaženje potrebnih informacija.

Vidžetima se pristupa klikom na „Izgled/Vidžeti“

Nakon toga, pojaviće se opcije za manipulaciju vidžetima kao na slici ispod. Iako se vidžetima može i tako upravljati, lakše je odabrati opciju „Upravljaj u živom predpregledu“ (obeležena crvenom strelicom), jer se na taj način u realnom vremenu stiče uvid u poziciju i funkcionisanje vidžeta, pa je lakše moguće izvršiti korekcije ukoliko je potrebno. Treba imati u vidu da se ponuđeni vidžeti mogu razlikovati u zavisnosti od odabrane teme i instaliranih dodataka.

Klikom na pomenuti taster, na ekranu se prikazuje sledeće:

Sa leve strane su prikazane lokacije na koje se vidžeti mogu dodati. Nakon klika na željenu, pojaviće se opcija „Dodaj vidžet“, i njenim odabirom se željeni vidžet dodaje na sajt.

Takođe, klikom na već postavljene vidžete sa leve strane, otvaraju se opcije za njihovo dodatno podešavanje ili uklanjanje, a prevlačenjem jednog ispod drugog pomoću miša se, kao što je rečeno, može lako menjati njihova međusobna pozicija.

Članci (Articles)

Ako ipak želite više od „običnog“, statičkog sajta, WordPress omogućava i kreiranje članaka, koji se mogu koristiti, na primer, za kreiranje vesti i njihovo plasiranje putem RSS alata.

Novi članak se kreira klikom na „Članci/Dodaj novi“ iz menja sa leve strane.

Generalno, ukoliko kreirate svoj sajt u formi bloga, većinski deo njegovog sadržaja će biti članci. Članci se objavljuju hronološki unazad, tako da je najnoviji članak uvek na vrhu kako bi čitalac najlakše došao do najnovijeg sadržaja. Takođe, članci su vremenski zavisan sadržaj, pa će se oni najstariji vremenom arhivirati, i što više vremena bude prolazilo, teže će biti pronaći ih.
Takođe, upravo zbog toga što članci imaju vremensku komponentu, moguće ih je povezati i sa RSS alatima, i tako čitaocima obezbediti obaveštenja o najnovijim sadržajima u realnom vremenu, a imaju i mogućnost za ostavljanje komentara, pa ukratko možemo reći da članci kreiraju formu socijalne mreže.

Neki korisni saveti

Zaključno sa čitanjem ovog uputstva, možete steći okvirnu sliku o tome šta je potrebno uraditi da biste kreirali svoj prvi web sajt. Međutim, nikako se ne sme izgubiti iz vida da su ovo samo osnovne smernice za njegovu izradu, i da nipošto ne predstavljaju konačnu listu svega onoga što je potrebno uraditi kako bi on ostao upotrebljiv i bezbedan. Razvoj kompletne WordPress platforme i njenih dodataka iz dana u dan donosi nova poboljšanja po pitanju funkcionalnosti, brzine učitavanja, bezbednosti i drugog. Zbog toga, na kraju ovog teksta, ostavljamo i nekoliko korisnih linkova koji vam mogu biti od pomoći za dalje unapređenje i održavanje sajta…

https://blog.dreamweb.rs/kako-poboljsati-bezbednost-web-sajta/

https://blog.dreamweb.rs/vodic-za-bezbedno-upravljanje-lozinkama/

https://blog.dreamweb.rs/https-protokol-i-ssl-sertifikati/

https://blog.dreamweb.rs/jednostavan-nacin-da-ubrzate-sajt-i-smanjite-upotrebu-protoka/

https://blog.dreamweb.rs/ubrzanje-wordpress-sajta-uz-w3-total-cache/

https://blog.dreamweb.rs/seo-osnove-za-pocetnike/

https://blog.dreamweb.rs/kako-da-posetioci-lakse-i-duze-citaju-vas-blog/

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *